Jabatan Kehakiman Syariah Pulau Pinang Near Me | Terkini

LokasiPejabat.com – Jabatan Kehakiman Syariah Pulau Pinang adalah sebuah badan penting di negeri ini yang memegang peranan penting dalam menegakkan undang-undang Islam serta memastikan keadilan dan keberkesanan sistem kehakiman di kalangan masyarakat Muslim.

Sebagai sebuah institusi yang berwibawa, Jabatan ini berusaha untuk memastikan pelaksanaan undang-undang Islam sesuai dengan prinsip-prinsip yang ditetapkan oleh agama.

Dalam artikel ini, anda akan mengetahui alamat, masa operasi, nombor telefon, dan maklumat penting lain mengenai setiap jabatan kehakiman syariah ini.

Jom tengok dengan meneliti maklumat jabatan kehakiman syariah Pulau Pinang near me ini secara terperinci.

Jabatan Kehakiman Syariah Pulau Pinang

jabatan kehakiman syariah pulau pinang
imej jabatan kehakiman syariah pulau pinang

Jabatan Kehakiman Syariah Pulau Pinang bertanggungjawab untuk menegakkan undang-undang Islam dalam pelbagai aspek kehidupan masyarakat Muslim, termasuk dalam hal-hal berkaitan dengan perkahwinan, waris, jenayah syariah, dan lain-lain.

Salah satu fungsi penting Jabatan ini adalah untuk menyelesaikan sengketa-sengketa yang berkaitan dengan undang-undang keluarga dan undang-undang syariah lainnya.

Ini termasuklah penyelesaian perceraian, hak penjagaan anak, harta pusaka, dan sebagainya.

Selain daripada peranan dalam penegakan undang-undang, Jabatan ini juga terlibat dalam usaha pendidikan dan kesedaran kepada masyarakat mengenai undang-undang Islam dan pentingnya mematuhi peraturan agama.

Lokasi3, Jalan Batu Gantung, 10450 George Town, Pulau Pinang, Malaysia
Masa Operasi
MapsGoogle Maps
Phone Number+6048272310